Header Ads

ОЦЕ ТАК ЗМІНИ: УКРАЇНЦІВ ЗДИВУВАЛИ НОВИМ ЗАКОНОМ

Давно ходять чутки: за продавлювання крізь Верховну Раду “потрібного” закону народні депутати отримують від зацікавлених осіб чималі гроші. Зараз великі сумніви викликає закон “Про енергетичну ефективність будівель”.Сообщает http://newsnet.hostenko.com




Якщо за нього проголосують, нас із вами очікують нові стреси. Вони трохи приглушать розпачі, викликані захмарними комунальними тарифами, але — за принципом “подібне витісняється подібним”.

Закон “Про енергетичну ефективність будівель” зобов’яже всіх без винятку власників помешкань — і в багатоповерхівках, і в приватному секторі — провести енергетичний аудит і енергетичну сертифікацію. І те, і друге, звичайно ж, — власним коштом.

Розробники заспокоюють. Ціна буде необтяжлива, а видані документи вважатимуться дійсними протягом 10 років. Якщо не змінюватиметься енергетичний профіль будинку. І називають попередні розцінки.

Енергоаудит споруди до 100 квартир коштуватиме 9,5 тис. грн. Тобто, якщо квартир 96 — кожен власник заплатить близько сотні, якщо 48 — удвічі більше. Але остаточна ціна залежатиме від площі й обладнання, яке використовуватиме аудитор для своїх процедур. Тож сума може зрости.

Без сертифіката енергетичної ефективності квартири ви не зможете її ні продати, ні здати в оренду. А за відсутність цього документа заплатите штраф — від 200 до 300 неоподаткованих мінімумів.

Проект закону вже двічі надходив до Верховної Ради і двічі відхилявся. Нинішнє подання — третє.

Нескладно припустити, що ініціатори проекту антинародного за змістом закону мають напоготові якогось нового Курченка, який швиденько розгорне мережу енергетичних аудиторів і виграє відповідний тендер. Уявляєте, які підуть гроші? Не один мільйонер піднявся свого часу, вклинившись посередником і знімаючи 1–2 гривні за поповнення рахунку мобільного телефона. А тут з кожного поставленого в Україні будинку падатиме одразу по 10–15 тисяч. Плюс вартість обов’язкового сертифіката з кожної квартири.

Як на мене, корупційну складову закону “Про енергетичну ефективність будівель” видно неозброєним оком. Якими благородними словами він не обставлявся б.

Законопроект зареєстровано в липні. Наприкінці вересня комітет із питань будівництва, містобудування й житлово-комунального господарства Верховної Ради рекомендував прийняти його в першому читанні. Голосування у сесійній залі відбудеться найближчим часом.


На платформі Blogger.