Header Ads

10 серпня – Cвято СЕМИ апостолів. Дізнайся, чому у цей день КАТЕГОРИЧНО не можна …

…нічого купувати і потрібно триматись чим подалі від базарів

Наші пращури 10 серпня, зазвичай, не влаштовували жодних ярмарків, не вирушали на ринок, передає Корупція.Інфо.




10 серпня вшановується пам’ять учнів Ісуса Христа – семи апостолів, обраних з 70 учнів. 12 головних апостолів покликали всіх своїх учнів і сказали їм вибрати сім осіб, які могли б займатися побутовими питаннями братства, піклуватися про створення затишку, роздавати милостиню жебракам. Були обрані Стефан, Никанор, Филип, Прохор, Тимон, Пармен і Микола. У честь Прохора і Пармена встановлено свято 10 серпня.

Відомо, що Прохор став супутником Петра і вже значно пізніше зайняв пост єпископа Нікомедії. Загинув мученицькою смертю, постраждавши за віру під час гонінь, організованих в Антіохії. Пармен ж з особливою ретельністю виконував всі доручення апостолів, але помер ще до того моменту, як учні покинули Єрусалим. Однак існує й інша легенда, згідно з якою Пармен проповідував у Македонії і помер мученицькою смертю під час гонінь, організованих імператором Траяном.

10 серпня день прийнято було вшановувати ковалів, оскільки саме з їхньою допомогою селяни справлялися з польовими роботами – вони не могли б цього зробити без відповідного інвентарю. Також ковалям в давнину приписували магічні здібності, адже вони могли “приборкувати вогонь”. Ковалів вважали навіть чаклунами, і зазвичай вони будували свої хати на краю села. Хоча цьому є й цілком раціональне пояснення – треба було убезпечити хати від пожежі.

Вважалося, що торгові справи 10 серпня будуть йти з рук геть погано. Тому 10 серпня зазвичай не влаштовували жодних ярмарків, не вирушали на ринок. Говорили, що все, що в цей день вдасться виручити,за прикметами, або зламається, або загубиться. Предки вважали, що день невдалий для будь-яких обмінів – все або пропаде, або довго не прослужить.

Народні прикмети на 10 серпня:

На Прохора та на Пармена не затівати ніякої міни.

З сьогоднішнього дня садівники-городники викопують бульби ранніх квітів.

Під час сходу сонця стоїть задуха – до негоди.




Горобці веселі, рухливі, забіякуваті – до гарної погоди.

Якщо навколо мурашника багато мурах – до гарної погоди.

Якщо роси немає – буде дощ або погана погода.

Якщо закрилися квіти конюшини, то скоро піде дощ.
На платформі Blogger.