Header Ads

"Я БАЧИВ ЧОЛОВІК ПЯТЬ-ШІСТЬ" - ПРО ЩО РОЗПОВІВ У СУДІ СВІДОК, ЯКИЙ ВИЖИВ ПІД ЧАС РОЗСТРІЛІВ НА ІНСТИТУТСЬКІЙ

Потерпілий давав свідчення про трагічні події понад 2,5 години. Сообщает http://24-online.com.ua



У справі п'яти беркутівців, яким закидають розстріли активістів Революції гідності, допитали чергового, двадцять сьомого, потерпілого. Про це повідомляє "5 канал", передает 24-online.

Як зазначається, у суді сьогодні свідчив євромайданівець Вадим Лапко. Він зазнав поранень із вогнепальної зброї під час подій на Інститутській 20 лютого 2014 року. Чоловік понад 2,5 години переказував трагічні події того дня.

Як стало відомо, хмельниччанин Вадим Лапко двічі приїжджав до Києва на Майдан Незалежності під час Революції гідності. Вперше - у січні, вдруге - ввечері 19 лютого 2014. Наступного ранку він разом із побратимами, але без зброї вирушив до Жовтневого палацу. Там почув постріли, а згодом із металевим щитом перебрався на Інститутську, щоб зайняти снігову барикаду. Згодом за нею побачив озброєних людей у чорному.

"Я бачив до 5-6 чоловік, які, особливо не ховаючись і маючи при тому зброю, робили поодинокі постріли…Відчуття небезпеки йшло тільки спереду", - розповідає свідок.

"Бачив, що один із активістів також намагається укритись. Видно було, що він отримав поранення, став падати, і я вискочив із-за того бар'єру, за яким знаходився, і намагався його витягнути, забрати з тої лінії вогню. Отримав поранення, коли вже нахилявся до нього, щоб відтягнути. Тоді відчув, що отримав поранення", - каже Лапко.

Він додає: "Куля пройшла на виліт, травмувавши ліву ключицю та лопатку".

Вадим Лапко намагався відповзти, але почув постріл біля себе і надалі вдавав мертвого. Хто конкретно і звідки точно стріляв, активіст сказати не може. Однак, переглядаючи уривки відео розстрілу людей на Інститутській, впізнає себе.

Натомість, у суді слова потерпілого захисники беркутівців та прокурор трактують по-різному.

"Не встановлена зброя, з якої він був поранений…Дійсно, сектор пострілу був досить широкий. У тому місці перебували правоохоронці різних підрозділів, не тільки спецпідрозлділу "Беркут". З іншого підрозділу були особи, які були озброєні снайперськими гвинтівками, вони також могли бути причетні до пораення", - заявляє адвокат захисту Ігор Варфоломеєв.

"Встановлено сектор, звідки прилетіла куля, де була особа, яка здійснила постріл. На одязі потерпілого залишились сполуки свинцю та міді. Тобто, це свідчить про те, що це була оболонкова куля. Саме такі кулі використовуються в автоматах 762 АКМС, якими була озброєна спецрота "Беркуту", - переконує прокурор Роман Псюк.

Як стало відомо, наступне засідання заплановане на четвер, 27 жовтня. Тоді мають допитати чергового потерпілого. Таких у справі понад 100, з яких 48 людей загинули, решта – зазнали поранень.


На платформі Blogger.