Header Ads

Шокуючі подробиці з полону, або Як “Моторола” “вилікував” полоненого

…Російські найманці проводять ротації полонених. Тобто перевозять їх з місця на місце, вивозять в окупований Крим, а на перших порах відправляли і до Росії. Ще одна причина – розстріли у полоні. Чутки, які були досі, підтвердив зухвалий “Моторола”. Він похизувався вбивствами як мінімум 15 полонених.Сообщает http://www.unn24.com.ua

Микола Мирза займається обміном полонених і розшуком тіл українських військових. Саме його волонтерській групі  сепаратисти віддали тіла Олександра Бердеса, Василя Демчука та Павла Плацинського. Усіх трьох розстріляли в полоні.

«Видно було, що було багато синців, такі були удари якимись тупими предметами, була голова розбита. І було видно опіки, поранення, тобто стріляли майже впритул», – каже засновник волонтерської групи “Патріот” Микола Мирза і додає, що катування та розстріли полонених – не рідкість.

Такі випадки збирають правозахисники організації “Міжнародна амністія”. Вони постійно моніторять ситуацію на Донбасі. Наразі вже є чимало задокументованих фактів військових злочинів та злочинів проти людяності, в тому числі і розстрілів полонених.

“Ми змогли зібрати докази позасудових страт, або незаконних вбивств, тобто тих вбивств, які скоюються поза полем боя, тобто вбивають людей, які не приймають активної участі в боях. Було вбито як мінімум 4 людини – це ті випадки, про які ми точно знаємо, також моторошна сповідь бійця “Мотороли”, який є главою батальйону “Спарта”, – говорить прес-секретар “Amnesty International” в Україні Богдан Овчарук.

«Він лежав на полу, він не зміг піднятися і хтось там із сепаратистів сказав,  що ми йому лікаря визвали. То «Моторола» сказав: «Зараз, я його полікую», – розповідає мати полоненого  Ігоря Брановицького, Ніна Брановицька.«Вже потім його «Моторола застрелив», – говорить звільнений з полону “кіборг” Ярослав Гавянець.

Притягти до відповідальності винних у військових злочинах поки неможливо. Але треба збирати докази для майбутніх процесів в українських і міжнародних судах, радять фахівці.

«Слідчими Служби безпеки України зареєстровано і розслідувалось і розслідується десь більше 4000 кримінальних проваджень про злочини проти основ національної безпеки україни, воєнних злочинів, злочинів проти людності. Повідомлення про підозру- більше 1000 осіб», – розповідає Володимир Василенко, екс-суддя міжнародного кримінального трибуналу.

Володимир Василенко на початку двохтисячних був суддею міжнародного трибуналу по колишній Югославії. Тоді, у Гаазі, у військових злочинах обвинуватили 155 чоловік. Починаючи від охоронців концтаборів, закінчуючи генералами та президентами. Більшість з них вже відбувають тюремні терміни. Є і пожиттєво ув’язнені.
На платформі Blogger.