Header Ads

ВДВІЧІ БІЛЬШЕ НІЖ МІНІМАЛЬНА ЗАРПЛАТА: УКРАЇНЦЯМ РОЗПОВІЛИ СКІЛЬКИ БУДЕ КОШТУВАТИ ОПАЛЕННЯ (ПОДРОБИЦІ)

За опалення в жовтні перерахують платіжки мешканцям 650 будинків столиці — 6% усіх у місті. Працівники Київенерго вказали їм помилкові суми, бо не встигли зняти показники й обчислювали за формулою, визначеною Кабінетом міністрів. Решта має сплатити вказане у квитанціях. За тепло в жовтні люди мають віддати у п’ять-шість разів більше, ніж за цей місяць торік. – повідомляє http://newsnet.hostenko.com

— Розрахунки Київенерго на голову не налазять, — обурюється 61-річний Анатолій Богданов, керівник об’єднання співвласників багатоквартирних будинків “Киянка-1”. Входить до комісії, що має врегулювати тарифи. Її створили з представників міськради, адміністрації й Київенерго.

— Раніше рахували так, — продовжує Анатолій Володимирович. — Брали проектне навантаження на будинок — сталу величину. Множили її на кількість годин у добі — 24 — і на кількість днів у місяці. Потім множили на вартість однієї гігакалорії і на коефіцієнт 0,5. За такої формули в жовтні власник квартири мав би сплатити максимум 800 гривень. За січень, коли сильні морози, щонайбільше 2,4 тисячі гривень. Цьогоріч Кабмін видав для будинків без лічильника окрему постанову — коефіцієнт має залежати від ­середньомісячної температури повітря. У Київенерго визнали жовтень аномально холодним, поставили коефіцієнт 0,9. І видали платіжки по 2,5 тисячі гривень.

За опалення 1 кв. м квартири у жовтні кияни платили 32,97 грн.

За однокімнатку площею 40 “квадратів” треба віддати 1319 гривень. У листопаді коефіцієнт буде 1,9 — удвічі більше. У січні прийде платіжка на 4 тися­чі. Це — афера.

Киян дурять?

— У жовтні опалення увімкнули на 10 днів, а порахували за 20. Торік працювала окрема організація, що вчасно знімала покази лічильників. Цьогоріч їх розігнали, контролювати нікому. В одному з моїх будинків ­лічильник вийшов із ладу. 4 листопада я повідомив про це Київенерго. За 17 днів його не полагодили. Чекають, доки це зробить компанія — виробник пристрою. За кожен день простою має відповідати Київенерго, а не споживач.

Хто винен у завищених платіжках?

— Винне Київенерго, яке їх нараховує, і Кабмін, що прийняв таку постанову. Також Національна комісія регулювання енергетики, яка її затвердила. Мали б зауважити, що такі квитанції дорогі для людей. Тарифи всій країні рахує 26-річний хлопчина, який у Порошенка цукерки продавав (торік НКРЕ очолив 26-річний Дмитро Вовк. Перед тим працював менеджером у кондитерській компанії “Рошен” Петра Порошенка. — ГПУ). Вміє рахувати, але не розбирається в енергетиці.

Як зменшити суми в платіжках?

— Треба повертатися до колишньої схеми обрахунку. І знизити коефіцієнт. Інакше люди просто не зможуть платити, вийдуть на вулиці.
На платформі Blogger.