Header Ads

СРОЧНО!!!!СЕНСАЦІЙНА ЗАЯВА ТРАМПА :ОЧИСТИТИСЯ ВІД РОСІЇ

Очиститися від Росії

У Конгресі відбулися перші слухання про втручання РФ у внутрішні справи США.






Перші слухання в новому Конгресі США щодо втручання Росії у внутрішні справи країни, які відбулися в понеділок, не обійшлися без великої уваги й сенсаційних заяв. Одна з найбільших зал у Палаті представників - у будівлі Лонгворса - була переповнена представниками громадськості й журналістами. Ще довго після оголошеного початку на вході стояли довжелезні черги охочих потрапити на засідання, яке точно не можна було назвати "пересічною" подією. Цього разу в Комітеті з питань розвідки Палати представників під присягою свідчили директор ФБР Джеймс Комі і глава Агентства Національної безпеки Майк Роджерс. Вони доповідали про результати розслідувань щодо впливу Росії на вибори в США, а також у поствиборчий період.

ДВІ СЕНСАЦІЇ

Цього разу на слуханнях ніхто вже не ставив під сумнів, чи дійсно це були росіяни, і чи можна вірити їм, коли вони висловлюють заперечення. Голова комітету Девін Нунс одразу визначив РФ прямим противником американської демократії. "Путінський режим має довгу історію агресивних дій проти інших країн, в тому числі прямого вторгнення проти двох своїх сусідів останніми роками (Грузії й України - ред.), а також його брутальної військової операції в Сирії на захист режиму Асада", - заявив Нунс.

До переліку ворожих дій росіян конгресмен також відніс тотальну дезінформацію Кремля через англомовний канал Russia Today, який "просуває теорії змови проти Америки" у стилі "екстравагантної брехні" радянської газети "Правда".
Джеймс Комі Фото: Federal Bureau of Investigations/Flickr

 Основних "сенсацій", яких чекали американці на цих слуханнях, було принаймні дві. Їх озвучив директор ФБР Джеймс Комі. Насамперед, він уперше на офіційному рівні заявив, що колишнє й нинішнє оточення Трампа, фактично, перебуває під слідством ФБР на предмет зв'язків з російським урядом. "Міністерство юстиції уповноважило мене підтвердити, що ФБР в частині наших контррозвідувальних повноважень розслідує зусилля російського уряду, спрямовані на втручання в президентські вибори 2016 року, що також охоплює розслідування будь-яких зв'язків між особами з кампанії Трампа з урядом Росії", - заявив глава ФБР. Крім того, він зазначив, що Бюро розслідує наявність можливої координації між президентською кампанією республіканського кандидата з російською стороною.ПИШЕhttps://www.ukrinform.ua/

Другою гучною заявою Комі стало, фактично, заперечення ним звинувачень, які Трамп висунув у Твіттері проти Барака Обами, заявивши, що той розпорядився поставити "на прослуховування" Trump Tower під час виборів. "У мене немає жодної інформації, яка підтвердила би ці твіти", - заявив директор ФБР, підкресливши, що Бюро уважно вивчило це питання. 

На додаток, Комі заявив, що і в Мінюсті не знайшли таких доказів. Саме на це відомство Трамп покладав свої останні надії, що воно хоч якось підтвердить його правоту. Але не судилося.

УОТЕРГЕЙТСЬКІ ПАРАЛЕЛІ

Натомість, у Білому домі зробили вигляд, що ці всі заяви насправді нічого не означають, адже, є ще "тонни публікацій" у ЗМІ про те, як велися спостереження під час виборів.

Дональд Трамп / Фото: Xinhua/Укрінформ

Цікаво, що Трамп першим у своїх твітах порівняв свої звинувачення проти Обами з Уотергейтським скандалом, коли на початку 1970-х була викрита система прослуховування готелю Уотергейт, де розташовувався штаб кандидата в президенти від демократів. Тільки нинішній глава Білого дому не врахував, що це було не просто викриття, а два роки послідовного розслідування, підтриманого ЗМІ, яке призвело до першої в американській історії відставки діючого президента - Річарда Ніксона. 






І це сталося не стільки через виявлені "жучки", скільки через спроби владної верхівки приховати інформацію, завадити слідству та просто збрехати. А це так чи інакше призводить до втрати довіри навіть з боку близьких союзників. Уотергейт це чітко довів, і Ніксона врятувала від імпічменту його власна відставка та рішення про помилування з боку його наступника - Джеральда Форда. Так працює цивілізована демократія, де кожний несе відповідальність за свої слова та дії. 

ЧИЙ ІНСТРУМЕНТ - ЗМІ?

У цій історії є ще один важливий момент - це ЗМІ. У Штатах авторитетні медіа - інструмент, який належить не політичним діячам, партіям чи олігархам, а суспільству. Люди таким чином контролюють владу, змушують її бути відкритою й прозорою у своїх вчинках. І навпаки - чим чеснішими у своїй роботі є медіа, тим більшу аудиторію вони мають - так суспільство саме визначає оцінку журналістським зусиллям. 

Якщо ж хтось починає називати ЗМІ "ворогами" (про що останнім часом дуже часто голосно заявляють у Білому домі), це означає те саме, що й оголошувати війну їхнім прихильникам, яких насправді набагато більше за будь-який партійний електорат. 
На платформі Blogger.