Header Ads

23 лютого – трагічний день в історії кримськотатарського, інгушського та чеченського народів.

Чубаров зазначив, що “через 3 місяці після злочинної депортації чеченців та інгушів такий ж катастрофічний за своїми наслідками злочин режимом СРСР був скоєний і в Криму”.
Пише https://prefiks.win



23 лютого є трагічним днем в історії кримськотатарського, інгушського та чеченського народів, заявив голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров. У повідомленні в мережі Facebook він уточнив, що 101 рік тому, 23 лютого 1918 року, в Севастополі матроси Чорноморського флоту Росії, контрольованого більшовиками, по-звірячому закатували і вбили Номана Челебіджихана, першого голову уряду Кримської Народної Республіки, одного з організаторів I Курултаю кримськотатарського народу, муфтія мусульман Криму, Білорусі, Литви та Польщі, автора вірша «Ant etkenmen» («Я поклявся»), що став пізніше кримськотатарським національним гімном.

За його словами, 23 лютого “назавжди залишиться також чорним днем в історії інгуського та чеченського народів”. Так, 23 лютого 1944 року війська НКВС СРСР розпочали тотальну депортацію інгушського та чеченського народів, в ході якої, за різними оцінками, було вигнано зі своєї Батьківщини від 500 до 650 тисяч чеченців та інгушів. Чубаров зазначив, що «через 3 місяці після злочинної депортації чеченців та інгушів такий ж катастрофічний за своїми наслідками злочин режимом СРСР був скоєний і в Криму».

“Без сумніву, вбивство видатних лідерів народів, депортації народів, вчинені в СРСР, і їх катастрофічні наслідки, є злочинами проти людяності і цивілізації. Від імені Меджлісу кримськотатарського народу висловлюю солідарність з усіма, хто пам’ятає історію свого народу, зберігає пам’ять про своїх героїв і мільйони безвинних жертв радянського режиму, співпереживає трагедій своїх сусідів”, – написав глава Меджлісу.

День пам’яті жертв депортації кримськотатарського народу з Криму відзначається щороку 18 травня. Цього дня 1944 року в Середню Азію з півострова був відправлений перший ешелон кримських татар. Всього було депортовано понад 180 тисяч людей.



За матеріалами 5.ua
Редакція може не поділяти думку авторів і не несе відповідальність за достовірність інформації. Будь-який передрук матеріалів з сайту може здійснюватись лише при наявності “активного гіперпосилання” на startko.co.ua, а також на сам матеріал!

Більше цікавого від проекту – Вподобай та репост

Підтримуй Український контент



На платформі Blogger.