Header Ads

Что будет с долларом этой зимой? Нужно всем готовится к худшему!

40 гривень за долар може стати реальністю вже цієї зими. Сообщает http://www.unn24.com.ua



Станом на 18 листопада курси основних валют в Україні вели себе по відношенню до гривні по різному. Долар значно зміцнився - Нацбанк України встановив для нього курс 26,34 грн (+0,78 грн з минулого тижня). Євро ж, навпаки, незначно впав - 28,19 грн (-0,02 грн).

А ось на чорному ринку американська валюта ось уже кілька днів як тримається вище 27 грн. Сьогодні - 27,3-27,4, однак на тижні курс доходив навіть до 27,6 грн / дол. Останній раз неофіційний курс доходив до таких значень в лютому 2016 року, пише thekievtimes.

Відчутна різниця в офіційних курсах долара і євро (не тільки різноспрямований рух, а й великий розрив) говорять про позаекономічних причинах того, що відбувається на валютному ринку.

«Хоча Україна продовжує отримувати значні надходження валютної виручки від експорту зернових і масла, а ціни на сталь і залізну руду на світових ринках відновили зростання, загострення політичної напруженості викликає нервозність на валютному ринку, нівелює вплив цих сприятливих факторів», - йдеться в повідомленні прес- служби НБУ.

З цим доводиться погодитися. Весь поточний тиждень в Києві проходять протести. У вівторок, 15 листопада, в парламенті була зірвана спроба оголосити початок процедури імпічменту Петра Порошенка (хоча чисто декларативне захід, процедура імпічменту все одно на практиці не можна реалізувати в Україні, оскільки відсутній відповідний закон). Заявлена ​​мета протестів - третій майдан, однак по факту це скоріше політичні торги в предбюджетний період.

Чому ж на тлі політичної нестабільності слідом за доларом не дорожчає євро? Це пов'язано з тим, що експортні та імпортні контракти українського бізнесу в основному доларові.

Нагадаємо, згідно з прогнозом НБУ, середньозважений курс на 2017 рік складе 27,4 грн / дол, тобто поточні значення чорного ринку його перевищили достроково.

Втім, і це не межа. Обрання президентом США Дональда Трампа занадто багато змінило в надіях української влади. Так, наприклад, навряд чи варто сподіватися на отримання чергового мільярда кредитних гарантій, під які Мінфін України випускав облігації.

Президент Асоціації захисту банків Катерина Назимко нагадує, що тепер період виплати боргів України співпаде з президентством Трампа і перевести кредит Україні буде складніше: «У найближчі кілька років Україні доведеться віддавати борги. І час великих платежів випадає саме на період президентства Дональда Трампа. І, якщо наша економіка не відновиться, перекредитування стане єдиною можливістю уникнути дефолту. При цьому залучення нових кредиторів є малоперспективною. Це буде дуже важкий час для нашої країни ... Ситуація з гривнею дуже плачевна. В Україні економіка занадто політизована. Триваючої криза, руйнування економіки, втрата ключового політичного союзника ... Прогноз вкрай негативний! І якщо перший час НБУ вдасться втримати курс гривні адміністративними заходами, то в перспективі нас чекає зростання курсу долара. На жаль, змушені прогнозувати, що курс 40 гривень за 1 долар може стати реальністю вже цієї зими ».

Також експерт прогнозує зменшення допомоги від МВФ, оскільки політика цієї організації в значній мірі залежить від волі керівництва США.

«Українці не понесуть гривню в банківську систему, поки гривня девальвує. Єдина мета, що у фізичних осіб або юридичних осіб, - від цієї девальвує гривні якомога швидше позбутися. Чекаю, коли голова НБУ пояснить те, що гривня падає, тому що впав перший сніг. І це ніби нібито причина, щоб впала гривня », - коментує голова Комітету економістів України Андрій Новак.

А ось знецінення гривні через перемогу в США кандидата в президенти не того, кого чекали, Новак рахує не аргументом. «Реакція на світових ринках на перемогу Трампа така, що долар девальвує щодо інших твердих валют. А в Україні чомусь реакція - прямо протилежна, у нас девальвує гривня по відношенню до долара », - підкреслює Новак.

Колишній заступник голови НБУ Олександр Савченко зазначає, що на сьогодні два ключові чинники впливають на курс гривні.

«Перший - це політика Нацбанку. Протягом останніх двох місяців Нацбанк скуповував валюту, коли банк купує валюту, він імітує курс гривні і послаблює її, це перший фактор. Другий фактор - це протестні акції, які відбувалися, справжні і проплачені. Але факт залишається фактом, вони викликали незначне падіння гривні », - заявив він.

«Якщо вірити прогнозам експертів, то ціни на зерно і на іншу продукцію, яку Україна експортує, будуть рости - це метали, сільське господарство ... На нафту будуть стабільні, на газ - падати. Це означає хорошу кон'юнктуру, і, по ідеї, курс гривні повинен посилюватися. Але з іншого боку, ми маємо досить слабку монетарну політику Нацбанку і поки невиразну політику Кабміну ... Нічого катастрофічного поки не передбачається, але все в руках уряду і Нацбанку », - додав Савченко.



На платформі Blogger.