Header Ads

БЛИСКАВКА! Щоб залишитися на посаді президента Порошенко приготовив приголомшливий запасний варіант.

За тиждень до Великодня Петро Порошенко зібрав так звану “стратегічну дев’ятку” – такий собі неформальний дорадчий орган, куди, окрім нього, входять нинішній і колишній голови АП Ігор Райнін і Борис Ложкін, генпрокурор Юрій Луценко, спікер парламенту Андрій Парубій, секретар РНБО Олександр Турчинов, прем’єр-міністр Володимир Гройсман, голова МВС Арсен Аваков і колишній прем’єр Арсеній Яценюк.  Сообщает http://www.bombanews.pro







Розмова для Порошенка була не з приємних.

Яценюк, який більше року тому пішов з посади прем’єр-міністра з рейтингом в межах статистичної похибки, увібравши весь суспільний негатив, прямо сказав Порошенку, що тепер люди не розрізняють, де БПП, а де “Народний фронт” – для них усі однакові, а відповідно й негатив отримують усі.

Він запропонував Порошенку провести конституційну реформу. Ідею презентував дуже просто. Мовляв, Порошенко може стати першим президентом, який відмовляється від частини своїх повноважень, перерозподіливши їх до уряду і парламенту. Це, переконував Яценюк, скасує дуалізм влади і піде на користь демократичним перетворенням в країні.

УП вдалося дізнатися, у чому суть запропонованих змін. На думку Яценюка і ще одного ідеолога змін міністра Авакова, президент повинен представляти державу на міжнародній арені, але це має бути чітко обмежено законодавством.

“А не тримати МЗС на другому поверсі Адміністрації президента”, – натякаючи на одного з заступників голови АП Костянтина Єлісєєва, говорить співрозмовник в оточенні Яценюка.
 
На думку Яценюка і Авакова, президент повинен представляти державу на міжнародній арені, а не “тримати МЗС на другому поверсі Адміністрації президента”
УНІАН

Президенту також пропонують залишити право вето на законопроекти парламенту в частині їх неконституційності, можливість розпуску Верховної Ради і можливість висловлення недовіри уряду, а також скоротити кількість депутатів з 450 до 300.

Проте купу повноважень пропонують і забрати. Наприклад, позбавити права впливати на призначення голови Нацбанку і голів облдержадміністрацій, голови НКРЕ і голови Нацгвардії. Склад уряду має формуватися виключно парламентом. Також статус головнокомандувача для президента пропонують лишити тільки на випадок війни. Окрім цього, президент не може бути представником жодної політичної сили.

Яценюк пропонував внести ці зміни до парламенту навесні наступного року.

Порошенко ідею про Конституційну реформу вислухав, але нічого конкретного не відповів.
“Що Яценюк з Аваковим можуть запропонувати? Лише те, що вигідно їм, і щоб вони десь залишилися. Зрозуміло, що президент на це не погодився, тому що навіщо йому посада без повноважень?” – пояснює один із найближчих соратників Порошенка.

Цікаво, що проти змін в Конституцію виступив і Олександр Турчинов. За словами одного з учасників наради, його пропозиція – воєнний стан на період президентських виборів.

“Йому сказали: Саша, воєнний стан може тривати два місяці, але не два роки”, – говорить співрозмовник, додаючи, що цю ідею відкинули.

За деякий час після наради стратегічної дев’ятки, посеред робочого дня о другій годині у Порошенка відбулася ще одна – але вже з найближчим оточенням.

Окрім вже згаданих Ложкіна і Луценка, були колишній бізнес-партнер Порошенка і заступник голови фракції БПП Ігор Кононенко і ще один заступник Сергій Березенко, який останнім часом дуже наблизився до президента і бере участь в нарадах.

Порошенка цікавило, що вони думають про ідею конституційної реформи. У якийсь момент під час обговорення Борис Ложкін, за словами кількох присутніх під час тієї наради співрозмовників, сказав фразу на кшталт: “Петро Олексійович, що ми тут обговорюємо, давайте краще поговоримо про вашого наступника”.

На нарадах Ігор Гринів і Борис Ложкін пояснювали Порошенку, що непогано мати кандидата, який може виграти вибори замість нього. Такими наступниками можуть стати Володимир Гройсман, якому, як відомо, Порошенко не довіряє, і Юрій Луценко.
 
На нарадах Порошенку пояснювали, що непогано мати кандидата, який може виграти вибори замість нього. Таким наступником може стати Володимир Гройсман, якому, як відомо, Порошенко не довіряє
АПУ







Останній не підтримав ідею змін до Конституції, натомість запропонував створити нову партію на базі сітки БПП.

Луценко переконує Порошенка, що суспільству треба запропонувати великий національний план дій, для якого і створити політичне об’єднання, завівши в нього нових людей з хорошою репутацією, і запрошувати до співпраці усі політичні сили включно з НФ Арсенія Яценюка, який поки що не може придумати, як повернутися у велику політику.

Втім, за інформацією УП, поки що Порошенко на ці пропозиції не пристав.
На платформі Blogger.